Het eerste rijbewijs in Nederland

Elke dag helpen wij van Rijschool Goede Reis in Noordwijk cursisten in het behalen van hun autorijbewijs. Maar wanneer werd het eerste rijbewijs eigenlijk verstrekt?

Als rijschool in Noordwijk zijn we elke dag bezig om cusisten voor te bereiden op het autorijexamen om het velbegeerde papiertje te halen. Het leek ons dit keer interessant om na te gaan hoe het autorijbwijs is ontstaan en wanneer de eerste werd verstrekt.

De eerste auto die in Nederland reed was in 1896 en dit aantal steeg naar ca 200 auto's in 1900. Het duurde toto 1906 voordat het eerste autorijbewijs in Nederland werd verstrekt. Tot die tijd moeten bestuurders vergunningen aanvragen voor "het bereiden van de wegen met een voertuig" dat zwaarder was dan 150kg. Het punt met deze vergunning was dat deze alleen geldig was voor de rijkswegen. In die tijd telde Nederland ca 12 rijkswegen nu zijn dat er 47. Voor provinciale wegen en gemeentelijke wegen moesten aparte vergunningen worden aangevraagd.

Het "behalen" van het autorijbewijs, ook in Noordwijk, was in die tijd niets anders dan aanvragen en ophalen. Je hoefde geen theorieexamen of praktijkexamen af te leggen. SInds die tijd is er veel veranderd zo waren er in dit tijd twee categoriën, nu zijn dat er inmiddels 13.

Sinds de eerste 200 auto's is er veel veranderd en is autorijles essentieel geworden voor een gezonde deelname aan het dagelijkse verkeer. Rijschool Goede Reis uit Noordwijk draagt dagelijks met veel plezier bij aan deze gezonde deelname. Het plezier in autorijles wordt ook elke keer weer onderstreept door de cursisten en de leuke bedanktjes die we krijgen!

Het is onze doelstelling als autorijschool in Noordwijk om elke cursist zo snel mogelijk maar(!) met behoud van kwaliteit, te helpen aan het velbegeerde autorijbewijs.

We hebben regelmatig leuke acties voor nieuwe cursisten, wil je weten wat we deze maand als actie hebben bel dan even - 06 - 48 95 94 05 - of stuur een e-mail

Share |
This is Sliced Diazo Plone Theme